Találtunk egy olyan helyet ahol viszonylag érthetően és tömören fogalmazva le van írva nemcsak az hogy mi ez a kezelés hanem amivel csak kevesen foglalkoznak milyen lélektani hatásai vannak! 

pár fontosabb információt kiemelek majd később a linket is megadom ahol teljes terjedelmében olvasható...

Íme:

Pszichoszociális kihívások és problémák a csontvelőt kapó beteg számára

A csontvelőt kapó beteg számos fizikai és pszichológiai problémával szembesül mind a kezelés, mind a sejtvisszatérés periódusában. A két leggyakoribb stresszforrást külön ki kell emelnünk. Az első és legfontosabb, hogy a csontvelő-átültetés egy örökké jelen lévő, életet veszélyeztető betegség általános képzetébe ágyazódik bele. Ehhez hozzájárul, hogy a kezelés, azaz a csontvelő-transzplantáció maga is jelentős halálozási rizikóval jár. A csontvelő-átültetés siettetheti a beteg halálát a hagyományos, vagy az alternatív kezelésekhez képest.

Nagy és nehezen feloldható probléma, hogy a csontvelő-transzplantáció sikeressége, ami az alapbetegség teljes megszüntetését illeti, teljes bizonyossággal nem garantálható. A bizonytalanságok összetett volta vezet ahhoz a folyton jelen lévő, életet fenyegető stressz-szituációhoz, amiben a beteg, a családtagok, a donorok és a kezelést végző személyzet él.

A második lényeges stresszforrás, hogy a csontvelő-átültetés ismerten a legagresszívebb kezelési forma, mely olyan nagy dózisú kemoterápiából vagy kemo- és radioterápiából áll (helyi vagy egésztest besugárzás), mely a csontvelői sejtek teljes elpusztítását eredményezi ( aplasia ). A kezelést kísérő akut vagy hosszútávon kialakuló mellékhatások, mint hányinger, hányás, teljes hajvesztés ( alopecia ), gyengeség, ismert stressztényezők. A csontvelői aplasia miatt a beteg egyéb kezelésekre is szorul, melyeknek megvan a saját akut vagy krónikus mellékhatásuk, az enyhe diszkomfortérzéstől a fájdalomig, mely sokszor lélekölő és szinte elviselhetetlen. A csontvelő recipiensnek sokszor a fizikai stresszfaktorok sokaságát kell elviselnie olyan felfokozott pszichés stresszállapotban, amit az örökké jelen lévő bizonytalanság és életveszély okoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://viragesmalna.blog.hu/api/trackback/id/tr345241985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása